Z korzenia imbiru możesz przygotować rozgrzewający napój z miodem oraz cytryną. W Herbatce z kwiatem Aloe Vera połaczony został ze skórką pomarańczową. Doskonały dodatek do ciasta z marchwi. Pasuje też do pieczonych jabłek albo gruszek. Co więcej dodaje posmaku świeżości oraz pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych dań i tłustych mięs np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony imbir najmocniej podkreśla smak słodkich potraw, słodkich dań, ciast, pierników, puddingów czy sałatek
owocowych. Poza kulinarnymi właściwościami imbir od wieków stosowano go jako panaceu na szereg różnorodnych schorzeń, m.in. przeziębienie albo bóle żołądka, a także nudności. Imbir skutecznie redukuje także ból mięśni wywołany wysiłkiem fizycznym, a także łagodzi migreny. Wpływa wspomagająco na zachowanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.