Według badania przeprowadzonego w Laboratoriach Carringtona w USA miąższ aloesowy
przejawia antywirusowe właściwości- skraca czas trwania między innymi
przeziębienia, grypy, świnki, odry). Równocześnie w ogromnym stopniu
zwiększa wytrzymałość systemu immunologicznego organizmu na wszelkiego
rodzaju infekcje i inne schorzenia. Naukowcy z Japonii odkryli we wnętrzu liścia aloesowego
trzy antyrakowe składniki, pomagające
leczyć nowotwóru płuc, białaczkę,
mięsaki i wspomagają antyrakowe działanie naturalnych mechanizmów
obronnych organizmu. Od 1969 roku aż po koniec 80-tych lat badaniu poddano przeciwzapalne,
antybakteryjne , a także przeciwgrzybicze zdolności niektórych
substancji zawartych w soku Aloe Vera, do których
należą mukopolisacharydy, czy antrachinony. Potwierdzono, że zwalczają
one streptokoki i drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje.
Spostrzeżono, że w przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków nie wywołują
negatywnych skutków w organizmie.